صبر در بازار های مالی چیست ؟|سرمایه گذاری بلند مدت و کوتاه مدت + فیلم
صبر، صبر، صبر؛همش میگن توی بازار برای رسیدن به سود باید صبر در بازار های مالی داشته باشی. خوب تا کی باید صبر کنم؟ صبر همیشه خوبه؟ تو این ویدئو همه اینها رو بهت میگم.
شاید در مورد اهمیت دید بلندمدت در سرمایهگذاری بسیار شنیده باشید. توصیه بافت برای سرمایه گذاران این است که به جای تحلیلهای 10 دقیقهای به 10 سال صبر در سرمایه گذاری روی بیاورند. وارن بافت از بزرگترین سرمایه گذاران جهان تاکید میکند که اگر آمادگی و صبر و حوصله لازم برای نگه داری از یک سهم را نداریم، اصلا به خرید فکر نکنیم. منبع
وارن بافت یه جمله ای داره که میگه :
بورس جاییه که آدمای عجول پولشونو میدن به آدمای صبور.
چرا اینقدر صبر در بازار های مالی برامون سخته؟
جوابش توی نحوه عملکرد مغزمونه. مغز آدم جوری طراحی شده که به تهدید ها واکنش نشون میده. مهم نیست این تهدید فیزیکی باشه یا روانی. مغز ما تو این شرایط دوتا فرمان میده، بجنگ یا فرار کن!. تلاطم بازارها هم می تونه برای ما تهدید باشه و باعث بشه فکر کنیم تنها راه رهایی از این استرس، فرار از بازاره. فرار هم ینی داراییمونو بفروشیم و نقد کنیم تا به آرامش بریم. ولی نکته اینه که نوسان جزئی از بازاره که نمی تونیم تغییرش بدیم و اگه می خوایم سرمایه گذاری بلند مدت داشته باشیم باید به این ترس و استرس غلبه کنیم. در واقع باید صبر در بازار های مالی داشته باشیم.
سرمایه گذارهای بلند مساوی نتیجه بهتر
نتایج خیلی از تحقیقات نشون داده که سرمایه گذارهای بلند مدت عملکرد بسیار بهتری از تریدر های متوسط و حتی خوب داشتن. اتفاقی که برای خیلی از بزرگای سرمایه گذاری افتاده. مثل وارن بافت که تو سن 50 سالگی حاصل 3 دهه سرمایه گذاری خودش رو دید و اومد در لیست ثروتمندترین افراد دنیا.
اصولا صبر در بازار مالی برای دو دسته یعنی سرمایه گذارای بلند مدت و سرمایه گذارای کوتاه مدت دو معنی متفاوت داره.
صبر در بازار های مالی کوتاه مدت
اگه به عنوان یه تریدر یا سرمایه گذار کوتاه مدت وارد بازار میشی و هدفت استفاده از نوسانات بازاره، تو تا جایی صبر در بازار های مالی میکنی که سیستم معاملاتیت بهت اجازه میده. مثلا بیت کوین 30 هزاردلاری رو می خری که رو 36 هزار دلار بفروشی. ممکنه این نوسان 1 روز طول بکشه یا یک ماه، حتی ممکنه بیت کوین بره زیر 30 هزار دلار و حد ضررت فعال شه و از معامله خارج شی. پس به عنوان یه تریدر، زمانی که باید صبر کنی به حد ضرر و حد سودت و همینطور سرعت حرکت بازار بستگی داره.
صبر در بازار های مالی بلند مدت
اما اگه قرار نیست که یه تریدر باشی و فقط دوست داری که مثل هر آدم ثروتمند دیگه ای، همیشه بخشی از درآمدت رو سرمایه گذاری کنی، باید خودتو تو دسته سرمایه گذارای بلند مدت جا بدی و اینجاست که باید صبور بودن رو یاد بگیری. حالا سوال اینجاست آیا صبر کردنه برای ثروتمند شدن کافیه؟ قطعا نه! تو با فقط صبر کردن، خودت رو از نوسانات کوتاه مدت بازار محروم میکنی؛ فقط در صورتی در بلند مدت سود می کنی که سهام یا ارزی که میخری همیشه به خاطر افزایش تقاضا یا کاهش عرضه، قیمتش رشد کنه.
این موضوع در حیطه تخصص اقتصاددان ها و آینده پژوه هاست. خیلی از شما ها قطعا نه وقت اینکارو دارین نه تخصصش رو. اینجا چند تا کار می تونی انجام بدی یا خودت مهارت مالی و اطلاعات اقتصادیت رو افزایش بدی که حتما توصیه می کنم اینکارو بکنی یا اینکه می تونی از مشاورین یا بنگاه هایی که کارشون سرمایه گذاریه استفاده کنی مثل شرکت های سبدگردانی و صندوق های بورسی و غیره. تو این حالت تنها وظیفه تو انتخاب بهترین مشاورین و صندوقها و سبدگردانهاست.
وقتی مطمئن شدی که خودت یا کسایی که دارن برات سرمایه گذاری میکنن نبوغ و بلوغ مالی رو دارین، می تونین حالا صبر کنین و حاصلش رو ببینی. مطمئن باش اگه خودت بدون آموزش های مالی سرمایه گذاری کنی حتی ممکنه صبر هم بهت کمکی نکنه. یه مثال خیلی ساده بزنم.
روی شرکت استخراج نفت سرمایه گذاری نمیکنم
منی که می خوام برای 40 سال آینده سرمایه گذاری بلند مدت کنم، قطعا نمی رم روی شرکت استخراج نفت سرمایه گذاری کنم. چون می دونم تقاضای جهانی نفت با اومدن انرژی های نو و تجدید پذیر در حال کاهشه، از طرفی همچین شرکتی شاید اصلا40 سال دیگه وجود خارجی نداشته باشه. این البته فقط یک مثاله.
ولی گاهی ما نمیخوایم مثل وارن بافت دهه ها سرمایه گذاری کنیم تا ثروتمند بشیم. می خوایم توی بازارهای مختلف وارد بشیم و از دوره های رشد سود بگیریم. خوب اینجاست که باید دوره های بازارو بشناسیم. برای همون شرکت استخراج نفت که مثال زدم در صورتی که تحریمش برداشته شه میتونه بره با چند تا کشور دیگه قرارداد 5 ساله ببنده و در چند سال، رشد سودآوری عالی ای داشته باشه و گزینه خوب سرمایه گذاری چند ساله باشه.
دوره های رشد و رکود بازارهای مالی
اصولا بازارها همیشه دوره های رشد و رکود دارن. هر چقدر ما بتونیم پایان دوره های رکود بازار رو زودتر از بقیه متوجه بشیم، می تونیم با ورود به اون بازارها، بیشترین سود رو از دوره رشد ببریم و اگه بتونیم پایان دوره رشد رو بفهمیم دیگه نور علی نوره. در این صورت می تونیم سرمایمون رو بین بازار های مختلف به چرخش دربیاریم. همین وارن بافتی که اسطوره صبره، در سال 2008 که بحران اقتصادی در دنیا و مخصوصا آمریکا بوجود اومد و مردم آمریکا با ترس زیاد داراییشون رو به حراج گذاشته بودند، سهم هایی رو بعد از افت 80 تا 90 درصدی خرید و توی دو سال آیندش سودهای ده برابری کرد. پس وقتی میگیم صبر منظورمون صبر آگاهانه بعد از ورود آگاهانه به یک بازاره.
رکورد رکود، در بازار بورس ایران
حالا فرض کنیم به هر دلیلی سرمایه گذاری بلند مدت خودمون رو در جای بدی انجام دادیم، مثل اتفاقی که برای تازه وارد های بورس خودمون تو سال گذشته متاسفانه افتاد، فکر می کنی چقدر زمان نیازه تا کسی که تو شاخص 2 میلیونی وارد بورس شده از ضرر خارج بشه؟
بذار برگردیم به بلند ترین دوره رکود بورسمون، بورس قبلا هم در سال 92 بعد از یک صعود تند وارد یک دوره نزولی2ساله شد و بعد دوره صعودیش شروع شد و 2سال بعدش در سال 96 برگشت جای اولش. این به این معنی نیست که بورس الان هم 4 سال زمان نیاز داره که به شاخص 2 میلیونی برسه. چون شرایط الان بورس با اون موقع خیلی متفاوته و شخصا فکر می کنم، وضعیت بنیادی خیلی از شرکت ها بهتر از اون دوره هست و بتونیم براحتی در زمان کمتری به شاخص دو میلیونی برگردیم؛ البته زمان خودش رو می طلبه.
جالبه بدونین که بیت کوین هم در سال های 2013 و 2017 به دو نقطه اوج رسید و بعد نزولی شد و تقریبا هر دوبار چیزی حدود 3 سال طول کشید تا دوباره سقف قیمتی خودش رو پس بگیره. پس اگه سرمایه گذار بلند مدت هستی بدون قرار نیست یک عمر منتظر باشی؛ ماکزیمم 2-3 سال، تازه این بدترین شرایطه، ینی وقتی که تو در بدترین نقطه وارد بازار شده باشی. ولی اگه سرمایه گذاری بشه روتین زندگیت و همیشه بخشی از درآمدت رو تو بازارهای مختلف سرمایه گذاری کنی هیچ وقت بازار نمی تونه سورپرایزت کنه و مدت طولانی توی ضرر بمونی.
دوستان من بدونین، درآمد خوب می تونه مرفهت کنه ولی نمی تونه ثروتمندت کنه. سرمایه گذاریه که تو رو ثروتمندت می کنه. جف بزوس رو که میشناسین؟ موسس سایت آمازون. حقوق این مرد سالیانه 1.5 میلیون دلاره ولی سرمایش چیزی بیش از 190 میلیارد دلاره. شاید 5 سال بعد این آدم بازنشسته بشه و حقوقش مثلا باشه سالانه 2 میلیون دلار، ولی فکر میکنی سرمایش چقدر شده؟ 250 میلیارد دلار؟ 300 میلیارد دلار؟ کی میدونه؟
از این ماه به خودت یه قولی بده اونم اینکه حداقل 10 درصد از درآمدت رو پس انداز کنی و قبل از اینکه تورم ارزش پولت رو از بین ببره تبدیلش کنی به یک سرمایه گذاری. فارغ از اینکه بازارها صعودین یا نزولی. این سرمایه گذاری که میگم میتونه خرید 1گرم یا حتی 0.5 گرم طلا باشه؛ چند سال دیگه قطعا با خودت میگی این بهترین عادتی بود که من تو این سالها ساختم.
مطمئنم با سرمایه گذاری پیوسته و صبر آگاهانه مسیر ثروت سازی رو مثل هزاران و میلیونها آدم موفق دیگه طی میکنی و موفق میشی.
سوالات متداول
سرمایه گذاری های بلند مدت نتیجه بهتری داره یا کوتاه مدت ؟
نتایج خیلی از تحقیقات نشون داده که سرمایه گذارهای بلند مدت عملکرد بسیار بهتری از تریدر های متوسط و حتی خوب داشتن. اتفاقی که برای خیلی از بزرگای سرمایه گذاری افتاده.
چه مدت باید در بازارهای مالی کوتاه مدت صبر کرد ؟
اگه به عنوان یه تریدر یا سرمایه گذار کوتاه مدت وارد بازار میشی و هدفت استفاده از نوسانات بازاره، تو تا جایی صبر در بازار های مالی میکنی که سیستم معاملاتیت بهت اجازه میده. مثلا بیت کوین 30 هزاردلاری رو می خری که رو 36 هزار دلار بفروشی. ممکنه این نوسان 1 روز طول بکشه یا یک ماه .
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام روز خوش، بهترین روش سرمایه گذاری در ایران چیست ؟
سام وقت بخیر دوست عزیز
بهترین روش سرمایه گذاری در ایران بستگی به شرایط عمومی کشور دارد. با جمعبندی تمام اطلاعات موجود در مورد شرایط موجود در ایران میتوانید بهترین سرمایه گذاری را داشته باشید.