بازارگردانی یعنی چه و بازارگردان کیست؟

بازارگردانی یعن چه. این سوال بدون تردید در ذهن تمامی افرادی که برای اولین بار وارد بازار بورس شده اند، پیش آمده و آنها را درگیر کسب اطلاعات در این مورد نموده است. بازارگردانی در اصل فعالیتی است که توسط شخص حقوقی یا افراد خاصی در بازار بورس انجام می شود. تا به نوعی نوسان را در بازار بورس کنترل کند.
فهرست مطالب
بازارگردانی یعنی چه و بازارگردان کیست؟
اگر وارد دنیای بورس شده باشید، با اصطلاحات مختلفی رو به رو می شوید. یکی از این اصطلاحات که زیاد ممکن است به گوشتان برسد، بازارگردانی است. اما آیا می دانید بازارگردانی یعنی چه؟ یا این که به چه کسی بازارگردان می گویند؟ بازارگردان ها شرکت ها و افرادی هستند که با هدف کسب سود بیشتر، اقدام به انجام معامله و خرید و فروش در بازار بورس می نمایند.
پس می توانیم بازارگردانی را نوعی فعالیت حرفه ای در بورس به شمار آوریم، که نیاز به تخصص و مهارت بالایی دارد. بازارگردانی در بورس می تواند سهامداران را به سود خوبی در این بازار برساند. اما برای کسب سود مناسب، نیاز به مهارت و تخصص بالایی خواهید داشت. افرادی که از تجربه بالایی در فعالیت بورس برخوردار هستند، می دانند بازارگردانی یعنی چه و چرا باید سهام خود را به بازارگردان ها بسپارند.
اما افرادی که تجربه کافی از سرمایه گذاری در بازار بورس ندارند، ترجیح می دهند خود اقدام به انجام معامله در این بازار نمایند. که همیشه این فرایند آنها را با ضرردهی زیادی مواجه می سازد. با این تفاسیر باید بگوییم بازارگردان ها افراد مهمی هستند، که برای افزایش نقدشوندگی سهام ها نقش ایفا می کنند. در صورتی که نمی دانید چگونه از بازار بورس سود مناسب به دست آورید، بهتر است سرمایه خود را به بازارگردان ها بسپارید.
منظور از بازارگردانی سهام چیست؟

این که بدانید بازارگردانی یعنی چه، می تواند به شما کمک کند تا بهترین فرد بازارگردان یا شرکت در این زمینه را انتخاب کنید. به طور کلی باید بگوییم بازارگردانی نوعی روان کردن معاملات در بازار بورس است. این افراد یا می توانند اشخاص حقوقی باشند، یا دارای صندوق های سرمایه گذاری. که به نوعی نقدینگی فراوانی در دست آنها است.
زمانی که سهام شرکتی به سمت صف فروش پیش می رود، بازارگردان ها با خرید سهام از فروشندگان، این سهام را نقد می کنند. با این کار از قفل شدن معاملات شرکت جلوگیری نموده، و روند بازار را به سمت متعادلی پیش می برند. پس از آن زمانی که سهام های خریداری شده از سوی بازارگردان ها روند صعودی خود را در پیش گرفت، بازارگردان اقدام به فروش سهام نموده و برای سرمایه گذار سود خوبی به دست می آورد.
شاید بسیاری از سرمایه گذاران در بازار بورس ندانند بازارگردانی یعنی چه. که اما با این حال سرمایه خود را در صندوق ها سپرده گذاری می کنند، تا توسط این افراد معاملات آنها انجام شود. این افراد نقدینگی زیادی داشته و حتی سهام های زیادی نیز از شرکت های مختلف را در اختیار دارند. پس زمانی که سهم در صف خرید قرار می گیرد، با فروش سهام هایی که مالک آنها هستند می توانند مجددا از ایجاد صف خرید یک سهام جلوگیری کنند.
منظور از وظایف و اختیارات بازارگردانی یعنی چه؟
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که منظور از اختیارات و وظایف بازارگردانی چیست؟ یا آنکه بازارگردان ها چه اختیاراتی دارند؟ در کل می توانیم بزرگترین هدف بازارگردان ها را افزایش نقدشوندگی بازار بیان کنیم. زمانی که شرکتی با یک صندوق بازارگردانی قرار می بندد، تمام فعالیت های سهام خود را به ایشان می سپارد.

از این رو بازارگردان وظیفه دارد روزانه حجم خاصی از سهام را خریداری و یا به فروش برساند. تا بتواند برای شرکت سود مطلوبی به بار آورد. البته باید به این نکته اشاره کنیم، که وظایف بازارگردان ها در بازارهای مختلف، متفاوت است. یعنی بسته به این که بازارگردانی در بازار کالا، آتی یا اوراق بهادار انجام می شود، حقوق و مسئولیت های متفاوتی دارد.
این که بدانید بازارگردانی یعنی چه می تواند به شما کمک کند تا بهترین بازارگردان را برای مدیریت سهام خود انتخاب کنید. رایج ترین نوع بازارگردانی شرکت ها و کارگزاری هایی هستند، که اقدام به خرید و فروش نماد یا انجام معامله در یک اوراق بهادار می نمایند. در نهایت می توانیم مهمترین وظایف و اختیارات بازارگردانی را چنین بیان کنیم:
- حفظ نقدینگی در بازار
- اقدام به خرید و فروش نماد برای محدود کردن دامنه نوسان قیمت
- کاهش هزینه های معاملاتی
- افزایش قدرت نقد شوندگی سهام
- کنترل کردن قیمت سهام در یک محدوده برای جلوگیری کردن از نوسانات شدید قیمتی

منظور از بازارگردان ثالث چیست؟
افرادی که نمی دانند بازارگردانی یعنی چه، زمانی که با اصطلاح بازارگردان ثالث مواجه می شوند ممکن است تصور کنند که بازارگردان ثالث و بازارگردان ها فعالیت متفاوتی دارند. اما باید بگوییم بازارگردان های ثالث نوعی واسطه هستند، که برای کسب سود در بازار بورس فعالیت می کنند. این افزار با خرید و فروش سهام، می تواند برای شرکت های مختلف سود مناسب به دست آورند.
وظیفه اصلی بازارگردان های ثالث این است که، وقتی خریدار فروشنده در معامله وجود ندارد، این افراد نقدینگی به بازار تزریق می کنند کمک می کنند که معاملات تسهیل شود. علاوه بر این کار، بازارگردان های ثالث برای کارگزاری هایی که در بازار بورس عضو نیستند نیز فعالیت می کنند. پس می توانیم فعالیت بازارگردان های ثالث را از دیگر بازارگردان ها متمایز کنیم.
اما در اصل برای آنکه بدانید بازارگردانی یعنی چه می توانید معانی یکسانی برای این دسته از افراد و شرکت ها بیان کنید. بیشتر تحلیلگران بازار بورس بر این عقیده هستند که بازارگردان در اصل نجات دهنده بازار بورس به شمار می رود. زیرا هر زمان بازار دچار نوسان می شود و در صف خرید یا فروش قرار می گیرد، بازارگردان به کمک بازار بورس آمده و روند بازار را به سمت دیگری متمایل می کند.
مهمترین عوامل تاثیر گذار بر فعالیت بازارگردان
عوامل زیادی وجود دارند که بر روی فعالیت بازارگردانی تاثیر می گذارند. از جمله این عوامل می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- عرض بازار
- میزان سرمایه گذاری اطلاعات مدار به نقدینه مدار
- عمق بازار

افراد زیادی هستند که پس از ورود به بازار بورس، با این سوال مواجه می شوند که بازارگردانی یعنی چه و چگونه بازارگردان می تواند از بازار سود مناسب به دست آورد؟ می دانیم که سرمایه گذاری در بازار بورس با ریسک زیادی همراه است. از این رو بازارگردان هایی که در این بازار فعالیت می کنند، به دلیل ریسک نگه داشتن سرمایه و دارایی سهامداران، از سودی که آنها دریافت می کنند دستمزد می گیرند.
تنها مسئله ای که می تواند فعالیت بازارگردان ها را دچار آسیب و خطر کند، کاهش ارزش یک اوراق بهادار پس از خرید از فروشنده ها و پیش از فروش به خریداران است. این دسته از افراد پس از انعقاد قرارداد، میزان کارمزدی که باید دریافت کنند را برای فعالیت خود مشخص می کنند.
کسب اطلاعات بیشتر در سایت : tejaratnews
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام استاد
آیا بازارگردان هم ضرر میکنند ؟
سلام وقت بخیر دوست عزیز ، بله با توجه به تعهد بازارگردانها در قبال خرید و فروش سهام ها ، بله بازارگردانها شامل ضرر و زیان میشوند .
سلام استاد
میخواستم بدونم آیا شرکتهای بورسی حتما باید بازارگردان داشته باشن ؟
سلام وقت بخیر دوست عزیز ، بازارگردانها در بازار سرمایه محور تعادلاند و هر چه این بازار بزرگتر میشود، ضرورت تقویت صندوقهای بازارگردان محسوستر خواهد شد. سازمان بورس و اوراق بهادار شرکتهایی که در بازار سرمایه حضور دارند را ملزم کرد حداقل یک بازارگردان داشته باشند.