افزایش سرمایه در بازارهای مالی
افزایش سرمایه توسط شرکت های بورسی، یکی از فرآیند های خاصی است که ممکن است هر شرکتی در زمان خاصی درگیر آن شود. در چنین حالتی سهامداران باید چه کنند و تکلیف ارزش سهامی آنها چه می شود. این سوالات ذهن تمامی سهامداران را به خود درگیر می کند. پس لازم است در مورد روش های افزایش سرمایه اطلاعات به دست آورید.
افزایش سرمایه در بازارهای مالی
بسیاری از افرادی که به تازگی وارد بازار بورس شده اند، ممکن است با برخی اصطلاحات مواجه شوند که در مورد آنها اطلاعاتی ندارند. از جمله این اصطلاحات باید به افزایش سرمایه اشاره کنیم. بهتر است پیش از ورود به بازارهای مالی و بورس، ابتدا در مورد اصطلاحاتی که در این بازارها به کار برده می شود، اطلاعات دقیقی به دست آورید.
زیرا این مسئله می تواند منجر شود که شما با دانش بهتری در این بازار به فعالیت و کسب سود بپردازید. تمامی شرکت ها در زمانی که مشغول به فعالیت هستند، در مقطع زمانی خاصی نیاز دارند که منابع مالی بیشتری به دست آورند. از این رو به سراغ روش های افزایش سرمایه می روند. اما نکته ای که در این خصوص بسیار حائز اهمیت است، این مسئله است که در بازار بورس این خبر به راحتی قادر است قیمت سهام شرکت را دستخوش تغییر کند.
گپ افزایش سرمایه چیست؟
گپ قیمتی که در نمادهای بورس و در فاصله زمانی مشخصی ایجاد می شود، در اصل اختلاف قیمت بیت قیمت پایانی روز قبل نماد و قیمت آغازین روز بعد سهام است. لازم است این نکته را بدانید که در چنین فاصله و شکافی، هیچ گونه معامله ای در بازار بورس انجام نمی شود. پس ممکن است در چنین حالتی شما در نمودار بازار شاهد یک روند توخالی باشید.
گپ قیمتی بازار بورس به دو دسته صعودی و نزولی تقسیم می شود. گپ صعودی در اصل زمانی دیده می شود که قیمت ابتدایی کندل دوم از قیمت پایانی قبلی بزرگتر باشد.در حالی که گپ نزولی در اصل قیمت ابتدایی کندل دوم را از قیمت پایانی کندل قبل کوچیک تر نشان می دهد.
مجوز افزایش سرمایه چیست؟
بیشتر افرادی که در بازار بورس فعالیت می کنند، این نکته را می دانند که خرید سهام یک شرکت، به معنی مالک بخشی از آن شدن است. از این رو لازم است همیشه در مورد اخبار ان شرکت اطلاعات داشت. این که چه زمانی در شرکت مجمع تشکیل می شود، یا آن که چه زمان نیاز به افزایش سرمایه وجود دارد. در چنین حالتی سهامدار می تواند بهتر از موقعیت های خرید و فروش سهام استفاده کند.
شرکت های برای آن که بتوانند سرمایه خود را افزایش دهند، نیاز به مجوز خواهند داشت. این مجوز از سوی سازمان بورس بسته به مستندات و مدارک صادر می شود. پس از آن مجوز صادر شده بر روی سامانه کدال منتشر می شود، این شرکت قادر خواهد بود در طی 60 روز زمان، سرمایه خود را افزایش دهد.
راه های افزایش سرمایه
افزودن سرمایه اولیه توسط شرکت هایی که در بورس هستند، معمولا به یک صورت انجام می شود. اما لازم است شرکت ها روند خاصی را طی کنند، تا بتوانند اقدام به این عمل نمایند. اولین قدم برای این کار، پیشنهاد افزایش دادن سرمایه شرکت توسط هیئت مدیره به سهامداران شرکت است. این پیشنهاد اصولا در مجمع عمومی فوق العاده شرکت ها مطرح می شود، و توسط سهامداران به رای گذاشته می شود.
در صورتی که افزودن سرمایه توسط سهامداران تصویب شود، لازم است شرکت از بورس مجوز دریافت کند و اقدام به این عمل نماید.
فرمول محاسبه افزایش سرمایه
برای آنکه بتوانید فرمول افزودن سرمایه شرکت را در هر روشی محاسبه کنید، لازم است ابتدا در مورد روش های افزایشی سهام شرکت ها اطلاعات به دست آورید. پس از آن به راحتی می توانید اقدام به این عمل نمایید. هر یک از این روشها فرمول محاسباتی جداگانه ای دارند که در توضیحات بعدی به آنها اشاره خواهیم کرد.
انواع روش های افزایش سرمایه
برای دسته بندی انواع افزایش سرمایه می توانیم به چهار روش مناسب اشاره کنیم. از جمله:
به روش صرف سهام:
در این روش، سهامداران معمولا سهام خود را به مبلغی بیش از قیمت اسمی به فروش می رسانند. پس تفاوتی که از قیمت فروش و قیمت اسمی سهام به دست می آید، به حساب اندوخته سهامداران منتقل شده، و یا در قبال آن اقدام به خرید سهام جدید می نمایند. لازم است در این روش افزودن سرمایه شرکت ها، به مراحل زیر توجه شود.
- انتقال ارزش اضافی به اندوخته شرکت
- ارائه سهام جدید به سهامداران قبل
- تقسیم کردن اضافی ارزش بین سهامداران قبل
- فروش با حفظ یا سلب حق تقدم
از محل سودهای انباشته:
در روش افزایش سرمایه از محل سود انباشته هر سهامداری که اقدام به خرید سهام یک شرکت می نماید، عملا مالک قسمتی از سهام آن شرکت شده است. از این رو آن شخص هم در تولید کالا و هم در ارائه خدمات شرکت، نقش خواهد داشت. زیرا از تمامی این فرایند ها سود به دست خواهد آورد، یا متضرر خواهد شد.
پس در صورتی که شرکت تصمیم به افزودن سرمایه خود نماید، در قدم اول باید بدانیم شخصی که در این شرکت دارای 1 سهم است، برای سهم او چه اتفاقی خواهد افتاد؟ مسلما در این روش قیمت سهام قبل و بعد از مجمع تغییر نخواهد کرد. اما قیمت سهام باید به گونه ای تغییر کند که تعداد سهم ضرب در قیمت قبلی، با تعداد جدید سهم ضرب در قیمت جدید، برابر شود.
از محل آورده نقدی:
منظور از روش افزایش سرمایه از محل آورده نقدی برخلاف روش های دیگر، به معنای آوردن سرمایه جدید در شرکت است. به این صورت که شرکت تعدادی حق تقدم را به سهامداران قبلی خود اعطا می کند، و از آنها خواستار افزایش سرمایه شرکت و خرید سهام های جدید می شود. پس از این روند، سهامداران می توانند با پرداخت 100 هزار تومان، حق تقدم خود برای خرید سهام را به سهام عادی تبدیل نموده و اقدام به فروش آن در بازار بورس نمایند.
از محل تجدید ارزیابی دارایی های شرکت:
در نهایت یک روش دیگر برای افزودن سرمایه شرکت های بورسی وجود دارد، که از آن با نام تجدید ارزیابی یاد می شود. در این روش شرکت دارایی هایی با ارزش و ثابتی که دارد، همچون ساختمان، زمین، تجهیزات و موارد دیگر را، مجددا مورد ارزیابی قرار می دهد. پس از این اقدام، می توانیم شاهد باشیم که ارزش دارایی های شرکت در ترازنامه به روز شده و افزایش بیشتر سرمایه شرکت را نیز به همراه خواهد داشت.
در این روش هیچ گونه پولی وارد شرکت نمی شود، اما با عملیاتی که در صورت های مالی رخ می دهد، منجر می شود که سرمایه شرکت افزایش یابد.
کسب اطلاعات بیشتر در سایت : khanesarmaye
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
یکی از سهمهای من افزایش سرمایه داشته، میشه راهنماییم کنید کاری باید انجام بدم یا خودشون کارهای مربوطه رو انجام میدن ؟
سلام وقت وقت بخیر دوست عزیز
بستگی به نوع افزایش سرمایه شما داره ، اگر حق تقدم به شما تعلق بگیرد شما میتوانید با پرداخت مبلغی آن را به سهم تبدیل کنید ولی اگر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها شما نباید کاری انجام دهید .
سلام ممنون از سایتتون
میشه راهنماییم کنید در روش افزایش سرمایه از سود اندوخته سهام جایزه بصورت سهام حق تقدم به سهامدار تعلق می گیره ؟
سلام وقت بخیر دوست عزیز
شرکت های بورسی باید به صورت سالیانه برای خود درصدی از سود را کنار بگذارند و این درصد از سود سالیانه به عنوان سود انباشته نگهداری میشود و در زمانی که شرکت از سود انباشته خوبی برخوردار باشد میتواند با استفاده از سود انباشته خود اقدام به افزایش سرمایه کند و منابع مالی برای خود تامین کند و همانطور که پیداست در روش افزایش سرمایه از محل سود انباشته و سایر اندوخته ها هیچگونه نقدینگی وارد شرکت نمی شود و در این راستا تعدادی سهام به انتشار گذاشته میشود و صاحبان سهام این شرکت، تعداد سهم هایشان افزایش پیدا میکند ولی صاحبان سهام مبلغی را برای این سهام جدید که بدست آورده اند پرداخت نکرده اند که در این راستا به این سهام، سهام جایزه هم میگویند.